Cholesterolgids.nl

Alles over cholesterol

  • Cholesterolwaarden
  • Cholesterol verlagen
  • Hart- en vaatziekten

Cholesterolgehalte verlagen met medicatie

1 maart 2015 door beheerder Leave a Comment

Wanneer er sprake is van een te hoog cholesterolgehalte dat door de arts is vastgesteld is het van belang om de cholesterolwaarden omlaag te krijgen.

Cholesterol is een vetachtige stof in het menselijk lichaam gebruikt wordt om cellen, hormonen en gal te maken. Cholesterol is nodig om vetten te verwerken en door ons lichaam te transporteren. Vetten (triglyceriden) zijn belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van cellen.

De lever maakt cholesterol, maar het wordt ook via voedsel opgenomen. Een teveel aan cholesterol kan zich, samen met de vetten, gaan afzetten tegen de binnenkant van de bloedvaten. Dit is vooral het geval met een bepaald soort cholesterol, namelijk LDL-cholesterol.

Hierdoor kunnen de vaten vernauwen of verstopt raken. Dit wordt ook wel aderverkalking (atherosclerose) genoemd. Atherosclerose vergroot de kans aanzienlijk op hart- en vaatziekten, zoals bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding).

Een hoge cholesterol waarde verhoogt uw risico op hart- en vaatziekten. Hoe meer risicofactoren er zijn, hoe groter de kans op een ziekte. Als uw risico op hart- en vaatziekten sterk verhoogd is, dan is het niet genoeg om alleen gezonder te leven. Het kan dan zinvol zijn ook medicijnen te gebruiken om het cholesterolgehalte in uw bloed te verlagen.

Simvastatine

medicatie pillen wit blauwÉén van de meest voorgeschreven cholesterolverlagers is simvastatine. Dit medicijn valt onder de Cholesterolsyntheseremmers (statinen). Simvastatine verlaagt het cholesterol in het bloed en daardoor ook het vetgehalte in het bloed. Mensen die met dit medicijn hun te hoge cholesterolgehalte hebben verlaagd, blijken minder hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten of beroerten te krijgen.

Na ongeveer vier tot zes weken is het volledige effect van deze cholesterolverlager bereikt. Normaal gesproken merk je zelf niet veel van de werking van dit medicijn. Bij een volgend bloedonderzoek weet je pas meer. Toch is het belangrijk om simvastatine elke dag in te nemen. Alleen op deze manier kan simvastatine het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

Naast simvastatine heb je ook atorvastatine, fluvastatine, pravastatine en rosuvastatine.

Fibraten

Fibraten stimuleren de enzymen die een rol spelen bij de opslag, verwerking en verbranding van het vet in het lichaam. Hierdoor wordt de hoeveelheid vet in het bloed vermindert. Bovendien hebben deze fibraten ook een gunstige invloed op de vorm waarin het cholesterol zich in het bloed bevindt. Fibraten worden voornamelijk gebruikt bij mensen bij wie het vetgehalte in het bloed te hoog is. Voorbeelden zijn bezafibraat, ciprofibraat en gemfibrozil.

Colestyramine

Colestyramine verlaagt niet direct het cholesterolgehalte in het bloed maar indirect. Het bindt aan galzuren in de darmen, zodat deze niet meer in het bloed kunnen worden opgenomen. Om nieuwe galzuren te maken, gebruikt de lever dan het aanwezige cholesterol als bouwstof. De hoeveelheid cholesterol in het bloed neemt hierdoor langzaam af.

Meestal wordt deze medicatie gebruikt in combinatie met de bovenstaande statines, als de statines alleen onvoldoende effect hebben.

Filed Under: Cholesterol verlagen

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

  • Welke cholesterolverlagende medicijnen krijg ik vergoed?
  • Wat zijn normale cholesterolwaarden?
  • High-Density-Lipoproteïnen (HDL)
  • Low-Density-Lipoproteïnen (LDL)
  • Gezonde voeding

Laatste reacties

    Informatie

    • privacy
    • disclaimer
    • contact
    • links

    Over ons

    Wist je dat 65% van de Nederlanders boven de 30 jaar een verhoogd cholesterol heeft?

    Het is daarom van belang om bewust te zijn wat cholesterol precies is en wat het met je lichaam kan doen.

    Copyright © 2023 Cholesterolgids.nl - Alle rechten voorbehouden - Handige en bruikbare informatie over cholesterol