Wanneer uw cholesterol te hoog is, is het van belang dat u medicijnen slikt om de waarden op peil te houden. Medicijnen remmen de aanmaak van meer cholesterol en zorgen ervoor dat er minder cholesterol via de darmen in het bloed komt. Verschillende cholesterolverlagende medicijnen worden vanuit de zorgverzekering vergoed. Daarnaast kunt u ook een gezondheidstest doen om te kijken wat uw cholesterolniveau is.
Wanneer u lijdt aan een hart- en vaatziekte krijgt u uw geneesmiddelen bijna altijd vanuit de basisverzekering vergoed. Deze geneesmiddelen zijn opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem. Gebruikt u medicijnen die niet in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem zijn opgenomen? Dan kunt u daarvoor een aanvullende verzekering afsluiten.
Dit kunt u ook doen voor de eigen bijdrage die voor sommige medicijnen betaald moet worden. Een aanvullende verzekering vergoed meestal de eigen bijdrage, een uitgebreide aanvullende verzekering vergoed ook medicijnen die niet in het GVS zijn opgenomen.
Therapieën
Therapieën worden bijna niet vanuit de basisverzekering vergoed, u doet er dus goed aan een aanvullende verzekering af te sluiten wanneer u therapie denkt nodig te gaan hebben. Bij een klein aantal chronische ziekten worden behandelingen na het tiende consult vergoed. De eerste negen consulten worden als u een beperkte aanvullende verzekering heeft meestal vergoed. Wilt u meer dan negen consulten? Sluit dan een uitgebreide aanvullende verzekering af. Bij UnitedConsumers sluit u een basisverzekering af met standaard korting, die kan oplopen tot wel 10 procent.
Het aanpassen van uw levensstijl kan uw cholesterolgehalte sterk verlagen. Beperk het eten van verzadigde vetten en eet zo veel mogelijk onverzadigde vetten, vezelrijke producten en magere producten. Weet u niet zo goed hoe u op een gezonde levensstijl overstapt? Dan kunt u advies vragen aan een diëtiste. Een diëtiste analyseert uw levenspatroon en geeft u advies over voeding.
Omdat een gezonde levensstijl zorgt voor minder ziektes, heeft de overheid bepaald dat een diëtiste in de basisverzekering zit. Per jaar heeft u recht op maximaal drie uur advies. Vanuit enkele VGZ aanvullende verzekeringen kunt u een extra vergoeding krijgen voor dieetadvies.